Overgewicht

Bij overgewicht neemt het risico op gezondheidsproblemen toe. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld een grotere kans om diabetes mellitus type 2 te krijgen. Als u ca. 10% afvalt, vermindert u de risico’s voor uw gezondheid.

Wilt u weten of u een gezond gewicht heeft, kunt u deze berekenen m.b.v. de BMI. De BMI geeft een verhouding tussen lengte en gewicht aan en is ingedeeld in de categorieën ondergewicht, overgewicht en obesitas. Hier kunt u uw BMI berekenen: BMI meter

Heeft u overgewicht dan kunt u bij Karin een afspraak maken. Ook wanneer u behalve overgewicht ook diabetes mellitus, hart- en vaatziekten of COPD heeft, kunt u bij Karin terecht.

Kinderen met overgewicht
Voor kinderen met overgewicht werkt Karin samen met kinderfysiotherapie en eventueel kinderpsychologie. Al deze disciplines zijn binnen de verschillende centra aanwezig.
Voor Medisch Centrum Aalstwerweg: zie Satisfied
Op Vijfkamplaan werken wij samen met kinderfysiotherapie PECE Zorg.

Groepsbehandeling
In het Anna Ziekenhuis werkt Quirina binnen het multidisciplinair programma ‘Kinderen in Beweging’. Kinderen met overgewicht of obesitas worden samen met hun ouders begeleid door een team, bestaande uit een kinderarts, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en pedagogisch medewerker. Door de ouders intensief te begeleiden, wordt de aangepaste leefstijl een gewoonte in het gezin.

Voor het meten van overgewicht bij kinderen en jongeren gelden leeftijdsspecifieke grenswaarden van de BMI: BMI voor kinderen

Samenwerkingspartners: Kinderfysiotherapie B-Fysic Knegt & Bungelaar

PCOS
Heeft u onlangs de diagnose PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) gekregen?
Dit komt voor bij 5-10% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat PCOS wordt veroorzaakt door een disbalans in hormonen. Diverse factoren spelen een rol bij het ontstaan hiervan.
De symptomen van PCOS zijn o.a. een uitblijvende of onregelmatige menstruatie, overbeharing of acné. Daarnaast is de kans op een zwangerschap kleiner omdat er geen of minder vaak een eisprong plaatsvindt.
Tevens is bij PCOS vaak sprake van overgewicht. Mede ontstaan door een verstoord metabolisme en insulineresistentie waardoor afvallen extra lastig is. Normaliseren van de insulinehouding is daarom een belangrijk onderdeel van de dieetbehandeling.
Het eetpatroon kan van grote invloed zijn op PCOS. Wilt u onderzoeken of voeding uw gezondheid kan verbeteren? Neem dan gerust contact op voor meer informatie of plan een afspraak in bij Dominique of Karin.