Coeliakie

Coeliakie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam tegen gluten. Het eiwit uit verschillende graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe, rogge, spelt, khorasantarwe (Kamut) en gerst bestaat voor ca. 80% uit gluten. Bij coeliakie produceert het lichaam antistoffen. Deze antistoffen en auto-reactieve T-cellen vernietigen de intestinale darmvilli (zgn vlokatrofie), waardoor voedingsstoffen slechter worden opgenomen. Bij het volgen van een glutenvrij dieet herstelt de darm zich volledig en verdwijnen de antistoffen.
De antistoffen (o.a IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase (anti-TTG IgA) en endomysium EMA) kunnen worden gebruikt bij het stellen van de diagnose.

Lid DINC (Diëtisten Info Netwerk Coeliakie)
Als diëtist is Quirina sinds 2010 lid van netwerk “Diëtisten Info Netwerk Coeliakie” en dermatitis herpetiformis (DINC). Dit is een landelijk, door Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) erkend netwerk van diëtisten met als specialisatie het glutenvrije dieet en inherent daaraan coeliakie en dermatitis herpetiformis.
DINC bestaat momenteel uit tien diëtisten werkzaam in verschillende werkvelden.

In samenwerking met kinderartsen en MDL-artsen (maag-/darm-/leverartsen) hebben wij een ruime ervaring met dieetbegeleiding op het gebied van coeliakie.

Wij zijn lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en het Diëtistennetwerk NCV.

ICDS
Wij volgen zowel nationale als internationale scholing op het gebied van coeliakie. In 2015 heeft Quirina het 16th International Celiac Disease Symposium (ICDS 2015) in Praag bezocht.

Afstudeeropdracht
In 2016 heeft Lisanne Bos, student Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool, haar afstudeeropdracht bij ons afgerond met als titel: “Onderzoek naar de optimalisatie van de diëtistische behandeling van een coeliakiepatiënt aan de hand van de emotionele beleving”.

U kunt bij Quirina Engels of bij Kevin Minten een afspraak maken bij een nieuwe diagnose coeliakie of als u al langere tijd een glutenvrij dieet volgt en de voeding bijvoorbeeld op volwaardigheid wil laten beoordelen.

Tips
Start niet met het glutenvrij dieet voordat de diagnose juist is gesteld!
Word lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging

Leuke boekjes voor kinderen met coeliakie:
* Een glutenvrij feestje – Maartje Kouwen (4-7 jaar); verkrijgbaar in de bibliotheek
* Celia en het koekjesfeest – Beatriz Rojas (4-8 jaar); verkrijgbaar in de bibliotheek