Coeliakie

Coeliakie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam tegen gluten. Het eiwit uit verschillende graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe, rogge, spelt, khorasantarwe (Kamut) en gerst bestaat voor ca. 80% uit gluten. Bij coeliakie produceert het lichaam antistoffen. Deze antistoffen en auto-reactieve T-cellen vernietigen de intestinale darmvilli (zgn vlokatrofie), waardoor voedingsstoffen slechter worden opgenomen. Bij het volgen van een glutenvrij dieet herstelt de darm zich volledig en verdwijnen de antistoffen. Het doel van van de dieetadvisering is het verhogen van kennis omtrent het glutenvrij dieet zoals het geval van uitleg over contaminatie en etikettering. Verder wordt gekeken naar de volwaardigheid van het glutenvrij dieet.

Quirina Engels is lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en ook van het Diëtistennetwerk NCV.
In samenwerking met kinderartsen en MDL-artsen (maag-/darm-/leverartsen) hebben wij een ruime ervaring met dieetbegeleiding op het gebied van coeliakie.

Lid DINC (Diëtisten Info Netwerk Coeliakie)
Sinds 2010 is Quirina tevens lid van netwerk “Diëtisten Info Netwerk Coeliakie” en dermatitis herpetiformis (DINC). Dit is een landelijk, door Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) erkend netwerk van diëtisten met als specialisatie het glutenvrije dieet en inherent daaraan coeliakie en dermatitis herpetiformis.
DINC bestaat momenteel uit tien diëtisten werkzaam in verschillende werkvelden.

Afspraak maken
U kunt bij Quirina Engels een afspraak maken bij een nieuwe diagnose coeliakie of als u al langere tijd een glutenvrij dieet volgt en de voeding bijvoorbeeld op volwaardigheid wil laten beoordelen.

Tips
Start niet met het glutenvrij dieet voordat de diagnose juist is gesteld!

Leuke boekjes voor kinderen met coeliakie:
* Een glutenvrij feestje – Maartje Kouwen (4-7 jaar); verkrijgbaar in de bibliotheek
* Celia en het koekjesfeest – Beatriz Rojas (4-8 jaar); verkrijgbaar in de bibliotheek
* Glutenvrije Guusje – Abigail Rayner (4+ jaar)

Kookboeken:
* Glutenvrij bakken kan iedereen – Fatima Abakka; recepten uit de Marokkaanse, Turkse en andere mediterrane landen