Coeliakie

Coeliakie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam tegen gluten (gluten bevinden zich in graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe, rogge en gerst). Hierbij produceert het lichaam antistoffen. Deze antistoffen en auto-reactieve T-cellen vernietigen de intestinale darmvilli (zgn vlokatrofie), waardoor voedingsstoffen slechter worden opgenomen. Bij het volgen van een glutenvrij dieet herstelt de darm zich volledig en verdwijnen de antistoffen.
De antistoffen (o.a IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase (anti-TTG IgA) en endomysium EMA) kunnen worden gebruikt bij het stellen van de diagnose.

Lid DINC (Diëtisten Info Netwerk Coeliakie)
Als diëtist ben ik sinds 2010 lid, netwerk “Diëtisten Info Netwerk Coeliakie” en dermatitis herpetiformis (DINC). Dit is een landelijk, door Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) erkend netwerk van diëtisten met als specialisatie het glutenvrije dieet en inherent daaraan coeliakie en dermatitis herpetiformis. 
DINC bestaat momenteel uit tien diëtisten werkzaam in verschillende werkvelden.

Als diëtist heb ik door mijn specialisatie op het gebied van coeliakie afgelopen jaren lezingen over coeliakie aan collega diëtisten gegeven.
In samenwerking met kinderartsen en MDL-artsen (maag-/darm-/leverartsen) heb ik een ruime ervaring met dieetbegeleiding op het gebied van coeliakie.

Ik ben lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en het Diëtistennetwerk NCV.


ICDS

Ik volg zowel nationale als internationale scholing op het gebied van coeliakie. In 2015 heb ik het 16th International Celiac Disease Symposium (ICDS 2015) in Praag bezocht.

Afstudeeropdracht
In 2016 heeft Lisanne Bos, student Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool, haar afstudeeropdracht bij ons afgerond met als titel: “Onderzoek naar de optimalisatie van de diëtistische behandeling van een coeliakiepatiënt aan de hand van de emotionele beleving”.

U kunt bij mij een afspraak maken bij een nieuwe diagnose coeliakie of als u al langere tijd een glutenvrij dieet volgt en de voeding bijvoorbeeld op volwaardigheid wil laten beoordelen.